Nya regler från 1 Juli 2018

Nya regler från 1 Juli 2018

q

 • Mer pengar till sjuka
  Nu tas första steget för höjningen av inkomsttaket i sjukförsäkringen. Taket per månad hamnar nu på 30 300 kronor per månad, jämfört med tidigare 28 400 kronor. Det innebär att den högsta sjukpenningen blir 775 kronor per dag mot i dag 725 kronor. En höjning med 50 kronor per dag.
 • Avdragsrätt för fackavgiften
  Fram till 2007 gick det att dra av kostnaden för fackavgiften i inkomstdeklarationen. Sedan togs denna avdragsrätt bort. Nu är den tillbaka. Rätten att dra av för fackföreningsavgift beräknas kosta omkring 2,7 miljarder kronor per år.
 • Höjt studiebidrag
  Studerande på gymnasiet får nu högre studiestöd när bidraget höjs med 200 kronor, från 1 050 till 1 250 kronor. Denna höjning gäller från den 1 mars 2018 och betalas ut retroaktivt den 1 juli 2018. Samtidigt höjs bidraget för studenter på högskola/universitet som nu får 296 kronor mer i månaden.
 • Uppehållstillstånd för gymnasiestudier
  I och med den omtalade gymnasielagen som träder i kraft den 1 juli går det att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier, även för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan.
 • Privat sjukvård blir dyrare
  Skattefriheten för arbetstagare som får hälso- och sjukvårdsförmåner, eller har en sjukförsäkring från sin arbetsgivare slopas. Det innebär att de från och 1 juli kommer att förmånsbeskattas för vården eller försäkringspremien.
 • Färre karensdagar för arbetslösa
  Antalet karensdagar för att få arbetslöshetsersättning minskar från sju till sex dagar efter att man blivit arbetslös.