Vi bistår dig i ärenden gällande personlig assistans och assistansersättning. Vi hjälper dig att avgöra om du ska söka hos kommunen eller hos Försäkringskassan. I vissa fall kan det vara aktuellt att söka hos båda. Det är av stor vikt att det finns bra medicinska underlag för att styrka en funktionsnedsättning eller ett funktionshinder och för att åberopa ett specifikt behov av hjälp. Vi på Juridisk Assistans stöttar dig genom hela ansökningsprocessen.
Om du är missnöjd med det beslut som har meddelats i ett ärende hjälper vi dig att begära omprövning och/eller överklaga beslutet. Vi för en nära dialog med våra klienter i den juridiska processen och vi ser till att ta fram handlingar och underlag som är aktuella och ser till att de kommer till myndigheten alternativt till domstolen i rätt tid.
Vi kan även bistå med rådgivning och biträde gällande andra områden inom assistansbranschen såsom att ansöka om tillstånd att bedriva personlig assistans, rutiner för anmälningsskyldighet, biträde vid återkrav med mera.
Om du inte är nöjd med ett beslut från Försäkringskassan, begär vi i första hand att Försäkringskassan omprövar ärendet. Omprövning innebär att Försäkringskassan tar del av dina synpunkter och gör en ny prövning av ärendet. Försäkringskassan tittar på eventuella nya underlag och allt som finns i ärendet sedan tidigare. Ett beslut från kommunen omprövas däremot inte av kommunen utan överklagas direkt till förvaltningsdomstolen.
Om Försäkringskassan trots omprövning inte ändrar sitt beslut finns det möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen. Förvaltningsdomstolen har tre instanser, Förvaltningsrätten, Kammarrätten samt Högsta förvaltningsdomstolen. För att få sitt ärende prövat av Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen krävs ett prövningstillstånd. Det är den domstol som du överklagar till som beslutar om prövningstillstånd skall beviljas.